Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynówka na miodzie.
2. Obieramy cytryny ze skórki. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.
3. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.
4. Cytryny chowamy do lodówki.
5. Po upływie ok. 23 godzin(po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki.
6. W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej, cukru i miodu.
7. Z cytryn wyciskamy sok(bez pestek!). Jeśli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelejmy sok przez drobne sitko lub gazę(albo tetrową pieluchę!).
8. Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem.
Cytrynówka jest już gotowa następnego dnia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona!