Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ryżowy z warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 1 opakowanie
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
por 1 szt
czosnek 2-4 ząbki
sól
oliwa
cebula czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy z warzywami

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na etykiecie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia.
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką do warzyw na cienkie wiórki. Pora kroimy również w cienkie plasterki.
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy nasze pokrojone warzywa i czekamy, aż się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury.
Krok 1 - Makaron ryżowy z warzywami foto
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.
Krok 2 - Makaron ryżowy z warzywami foto
3
Dodajemy do naszych blanszowanych warzyw. Polewamy sporą ilością oliwy z oliwek. Można użyć również oleju.
Krok 3 - Makaron ryżowy z warzywami foto
4
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z naszym ugotowanym makaronem.
Krok 4 - Makaron ryżowy z warzywami foto
5
Podajemy jako np. przystawkę. Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną bazylią.
Gorąco polecam!
Krok 5 - Makaron ryżowy z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.09.2013 14:15
Smaczne jedzonko;)
msmors 03.09.2013 12:39
fajne lekkie danie
as28 03.09.2013 09:34
lubię takie połaczenia
Lis 03.09.2013 02:22
Smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak