Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna domowa pizza
Do spienionych drożdży dodać olej i sól. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy kolejną szklankę i mieszamy. Dodajemy trzecią szklankę, tym razem ciasto musimy już zagniatać ręką. Ciasto ugniatamy tak długo (dodając do niego mąkę) aż nie będzie nam się przyklejało do ręki i miski (powinno wyjść ok. 3½ szklanki mąki). Gdy ciasto mamy już gotowe miskę lekko smarujemy olejem (aby ciasto się nie przykleiło) i zostawiamy w niej ciasto na 1 godzinę (ciasto przykrywamy ręcznikiem i stawiamy w ciepłym miejscu).
Gotowe ciasto umieszczamy na blaszce i kładziemy składniki wg uznania. U mnie: ciasto posmarowane ziołowym ketchupem, pieczarki, brokuły, ananas, szynka i kukurydza. Wszystko przykryte startym serem żółtym i posypane przyprawą do pizzy. Na ciasto nie można nakładać za dużo składników, żeby nie było za ciężkie, ponieważ może nam nie urosnąć :)
Pieczemy w 210C przez ok. 15 minut, u mnie się troszkę przypiekło po bokach, ciasto wyciągamy, gdy zacznie się rumienić na brzegach.