Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ravioli z farszem szpinakowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jajko 3
szpinak świeży lub mrożony 300 g
masło 1 łyżka
cebula biała 1
ząbki czosnku 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ravioli z farszem szpinakowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: mieszam mąkę z jajkami (zasada przy robieniu ciasta makaronowego: 1 jajko na każde 100g mąki) oraz szczyptą soli i zagniatam gładkie ciasto.
Krok 1 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
2
Ciasto zawijam w bawełnianą ściereczkę i pozostawiam, by trochę "odpoczęło", najlepiej na czas przygotowania nadzienia.
Krok 2 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
3
Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na rozgrzanym maśle.
Krok 3 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
4
Dodaję szpinak (mrożony może być bezpośrednio z zamrażarki, gdyż jest rozdrobniony, zaś świeży rwę na mniejsze kawałki w palcach).
Krok 4 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
5
Gdy szpinak na patelni zmniejszy swoją objętość, zestawiam z ognia, przyprawiam farsz solą oraz pieprzem i dosypuję łyżkę mąki, która wchłonie wodę, przez co nadzienie będzie bardziej gęste.
Krok 5 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
6
Ciasto wałkuję na omączonym blacie na grubość ok. 1,5mm, kroję w równe kwadraty wielkości ok. 4cm. Ciasto jest elastyczne, lekko się skurczy.
Krok 6 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
7
Smaruję połowę kwadratów wodą, by potem ciasto się zlepiło. Na te kwadraty nakładam nie za dużą ilość nadzienia na sam środek.
Krok 7 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
8
Biorę drugi kwadrat ciasta, lekko rozciągam i przykrywam farsz na pierwszym kwadracie. Najpierw zlepiam rogi, następnie biorę pierożka w ręce i sklejam dokładnie całe brzegi. Dzięki temu nadzienie pozostanie na środku, zaś boki obu kwadratów będą do siebie pasować.
Krok 8 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
9
Pierożki gotuję w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy bądź oleju przez ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 9 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto
10
Podaję na gorąco z ulubionym sosem: pomidorowym, jogurtowym, serowym lub posypane twardym serem, np Grana Padano czy parmezan.
Krok 10 - Domowe ravioli z farszem szpinakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 01.09.2013 19:23
ale muszą być pyszne
Konczi 01.09.2013 19:19
uwielbiam domowe, są pyszne
Olga_SK 01.09.2013 18:52
Ależ to musi być smakowite :-)
Renata9 01.09.2013 18:30
bardzo pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak