Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone ogórki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 30-50 g
woda 1 l
czosnek 3 ząbki
chrzan 2-3 kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone ogórki

Wszystkie ogórki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ogonków jeżeli konieczne. Umyte wkładamy bardzo ciasno do słojów. Łodygi kopru kroimy w kawałki a czosnek obieramy. Do każdego słoja wkładamy po 2-3 kopru i po jednym ząbku czosnku oraz chrzan. Sól z wodą gotujemy. Od razu gorącą wodą zalewamy ogórki w słojach. Po wystudzeniu wynosimy w chłodne, zacienione miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 25.11.2013 09:57
uwielbiam ogórki pod każdą postacią
gusia1000 03.09.2013 21:07
Też tak je kiszę.
sylwiusia055 01.09.2013 18:04
Też takie robię. Są bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak