Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jogurtem i świeżym sokiem z czerwonych winogron

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 2 średnie
cukier puder 1/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
winogrona czerwone 1,3 kg
jogurt grecki 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier lub słodzik wg uznania
czerwony cukier dekoracyjny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jogurtem i świeżym sokiem z czerwonych winogron

Biszkopt: Z jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać 5 minut, dodać cukier i ubijać kolejne 3 minuty. Po kolei dodawać po 1 żółtku. Masę z jaj łyżką wymieszać z mąką uniwersalną i startą skórką z cytryny. Przelać ciasto do formy (użyłam 17x17 cm) i piec około 15 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystygnięciu odciąć spód i górę. Płat biszkopta wstawić powrotem do formy, można podłożyć folią spożywczą, żeby forma nie przeciekała i aby łatwiej było wszystko wyjąć.

Winogrona użyłam z własnego ogródka. Najpierw je umyć i zerwać owoce z gałązek. Wycisnąć sok w sokowirówce. Ja otrzymałam litr soku. Sok odstawić na 15 minut aby gęstsza część zebrała się na górze. Tą piankę zdjąć (1-1,5 szklanki) i wymieszać z jogurtem greckim.

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Najlepiej osobno 2 i 3 łyżeczki.
Namoczoną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
2 łyżeczki dodać do części z jogurtem a 3 łyżeczki do 2,5-3 szklanek soku z winogron i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak jeśli jest taka potrzeba dosłodzić cukrem lub słodzikiem.

Tężejącą masę z jogurtem wlać na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Na wylać galaretkę z winogron i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Najlepiej kroić dowolne kształty w formie a dopiero potem wyjąć z formy. Tak wydaje mi się łatwiej.

Przed podaniem posypać wierzch galaretki czerwonym cukrem dekoracyjnym. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 29.08.2016 22:58
mega apetyczne!
msmariusz 24.06.2016 07:21
ciasto mniam mniam
Granita 01.01.2015 22:04
prezentuje się rewelacyjnie
Margo1 25.12.2014 16:31
przepyszny deser
Pani Domu 07.10.2014 17:38
wygląda wspaniale
Klausia 02.10.2014 16:36
podoba mi się :)
paula191919 25.09.2014 16:12
Smakowite ciasto.
erym 14.09.2014 10:15
cudo, podoba mi sie uzycie soku z winogron, ciekawy pomysl!
EmciaPichci 26.07.2014 10:23
idealne na letnie popołudnie :)
Granita 26.05.2014 12:06
przepis bardzo inspirujący
Wafelek2601 21.04.2014 15:27
bardzo dobre ciasto
fotoviderek 03.03.2014 09:46
Pysznie wygląda :)
Klausia 18.11.2013 16:38
lubię takie ciasta, aż mam ochotę na kawałek :)
Bernadeta1 01.11.2013 00:19
Jakie kolorowe i smaczne
Wafelek2601 19.10.2013 16:57
Wygląda przepysznie
caralajna 21.09.2013 07:33
kupiłam w Lidlu ale nie jest w stałym asortymencie
jordi 20.09.2013 08:49
wygląda przepysznie,a z czerwonym cukrem dekoracyjnym spotykam się pierwszy raz.Gdzie można go kupić?
migotka28 03.09.2013 14:22
smakowite te kolorki
olkaaa 02.09.2013 10:06
wygląda kusząco
Katarzyna/kate1980 01.09.2013 20:46
fantastycznie wygląda
ONY_za_kare 01.09.2013 18:43
wow! rewelacja!
Alex_M 01.09.2013 18:28
musi byc przepyszne!
Mysiunia 01.09.2013 18:09
wygląda wspaniale! Mam ochotę kawałek :)
halina17 01.09.2013 15:40
Smacznie wygląda ciasto.
reniatka 01.09.2013 15:36
bardzo fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak