Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka po amerykańsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
mąka krupczatka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 1/2 szkl.
masło lub margaryna 200 gram
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
jabłka 5-6 szt.
cynamon 1 łyżeczka
cukier kryształ 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 opak.
Goździki całe Prymat 5 szt.
kaszka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po amerykańsku

Kruchy spód:
- do dużej miski przesiewam obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, dodaję zimne i pokrojone w kostkę masło. Wszystko szybko mieszam jak na kruszonkę;
- dodaję jajko,żółtko i zimną wodę. Ciasto szybko zagniatam, dzielę na 2 części i umieszczam w lodówce w woreczku foliowym na minimum 30 min;
- 1 część schłodzonego ciasta wałkuję na kształt tarty. Blachę tradycyjnie przygotuję, doradzam masło i kaszkę manną. Ciasto układam na dnie, u góry przycinam nożem do krawędzi, nakłuwam w miarę często widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piekę 15 min. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę (nie wyjmując z formy);

Nadzienie:
- myję, obieram i kroję w kostkę jabłka - wrzucam do garnka, podlewam wodą i gotuję na małym ogniu ok 4-5 min;
- dokładam cynamon, oba cukry i gożdziki - gotuję jeszcze ok.3 min;
- studzę pod przykryciem;

Ciasto:
- zimne ciasto posypuję kaszką manną, wykładam ostudzone nadzienie, równomiernie rozkładam je po tarcie;
- pozostałą część ciasta kruchego rozwałkowuję na cienki placek i tnę nożem na paski 1 cm-owe, układam je na nadzieniu;
- całość posypuję cukrem i piekę ok. 30-35 min w 180'C;

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 07.09.2014 23:38
już bym ją schrupała
AnielskaSlodycz 01.02.2014 19:51
elegancko elegancko
gosia1988 06.10.2013 13:08
rewelacyjna
IwonaKa 30.09.2013 00:07
nie ma to jak dobra szarlotka
Bernadeta1 10.09.2013 00:20
jest na pewno wyśmienita
Róża1 03.09.2013 14:04
dzięki Tobie , będziemy robić amerykańską szarlotkę:-) super!!!
barbara11561 02.09.2013 08:56
pyszniutka,też taką piekę:)
Janina 01.09.2013 10:40
Supert smaczna, lubię szarlotki;)
babeczka007 01.09.2013 10:23
Bardzo efektowna szarlotka
Paolcia 01.09.2013 10:06
smaczny przepis :)
Magula 01.09.2013 09:10
Super ciasto
cukiereczek 01.09.2013 09:05
wspaniale wygląda
Sylwia26 01.09.2013 09:01
ślinka leci :)
LoLa 01.09.2013 07:34
kocham ciasta z jabłkami
monisia1977 01.09.2013 07:23
fajnie wygląda
Renata9 01.09.2013 07:21
smakowita szarlotka
kriko 01.09.2013 07:07
pyszna szarlotka
sanielcia 01.09.2013 07:01
bardzo fajna ta szarlotka
Krzysztof15 01.09.2013 07:00
super wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak