Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kakaowo-krówkowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/3 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 4 sztuk
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
Masa budyniowa:
masło 25 dag
mleko skondensowane 1/2 puszka
żółtko jajek 4 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanka
DODATKOWO:
nutella 10 dag
mleko skondensowane 10 dag
herbatniki 30 sztuk
kakao 2 łyżki
poncz
kawa rozpuszczalna 1 szklanka
dżem z czarnej porzeczki 40 dag
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowo-krówkowy

Kroki postępowania

1
Przygotować biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypać bułką tartą. . Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy, przekrawamy na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Krok 1 - Tort kakaowo-krówkowy foto
2
Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Rozsmarowujemy dżem.
Krok 2 - Tort kakaowo-krówkowy foto
3
Miękkie masło ucieramy, dodajemy ugotowane mleko skondensowane czas gotowania mleka - 3 godziny.
Krok 3 - Tort kakaowo-krówkowy foto
4
1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Zimny budyń dodajemy do masła. Ucieramy na krem.
Krok 4 - Tort kakaowo-krówkowy foto
5
Na dżemie rozsmarowujemy ok. ⅓ masy budyniowej. Osobno mieszamy resztę masy krówkowej z nutellą. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową z nutellą i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Następnie rozsmarowujemy ⅓ masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałą masą budyniową.
Krok 5 - Tort kakaowo-krówkowy foto
6
Wierzch placka posypujemy kakao. Odstawiamy minimum na noc do lodówki.
Krok 6 - Tort kakaowo-krówkowy foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Tort kakaowo-krówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania19939 12.09.2013 18:14
Chętnie bym spróbuje :)
ana1 01.09.2013 07:08
pysznie wygląda
agnieszka214 31.08.2013 19:18
alez bym zjadła do kawki
Megg 31.08.2013 17:43
smaczny torcik
Marta11 31.08.2013 15:27
swietny tort
treonina 31.08.2013 15:24
sporo roboty ale pewnie warto :-)
Janina 31.08.2013 13:45
Pychotka;)
Agata3 31.08.2013 13:42
Tyle kalorii - ale dla takiego pysznego tortu można zgrzeszyć :D
gosia1988 31.08.2013 13:42
pyszny tort
dodi 31.08.2013 13:36
apetycznie wygląda
2milutka 31.08.2013 12:58
na pewno smaczny:)
Anita 31.08.2013 12:46
pychotka nabrałam ochoty...
babeczka007 31.08.2013 12:45
apetyczny torcik :)
Kamil 31.08.2013 12:22
Sama słodycz:)
joanna30 31.08.2013 12:21
Na pewno pyszny ten toscik :)
Konczi 31.08.2013 11:54
również i mi by smakował taki torcik
Mniam 31.08.2013 11:22
Musi być smaczny, moje smaki:)
GOSIA18 31.08.2013 10:48
na pewno pyszny
everay 31.08.2013 10:46
ale mam smaka na niego:))
kasienka23 31.08.2013 10:40
wspaniały tort !
halina17 31.08.2013 10:34
Smaczny tort.
Małgorzata9 31.08.2013 10:26
wspaniały torcik, mniam, mniam
iwi 31.08.2013 09:58
super torcik
sasanka 31.08.2013 09:38
pysznie wygląda :)
Renata9 31.08.2013 09:11
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak