Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec krówkowo-śliwkowo-słonecznikowy
Białka ubić z szczyptą soli dodawać powoli cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę i upiec.
Biszkopt orzechowy
Białka ubić(z szczyptą soli) dodać cukier ,żółtka.Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wylać na blachę i upiec.
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić (z szczyptą soli) dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blachę i upiec.
Poncz:
kawę inkę zalać gotującą się wodą, odstawić do przestygnięcia.
Słonecznik:
Margarynę roztopić z cukrem , dodać mleko i słonecznik zagotować. Wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec w temp 170 stopni do zarumienienia. Ostudzić i pokruszyć.
Masa:
Margarynę utrzeć z masę korówkową i dodać połowę słonecznika wcześniej upieczonego w piekarniku.
Czekoladę rozpuścić.
WYKONANIE:
Biszkopt orzechowy nasączyć ponczem z kawy inki, na to nałożyć powidła. Przykryć wszystko jasnym biszkoptem nasączyć go trochę kawą inką, nałożyć masę korówkową. Nałożyć czekoladowy biszkopt, oblać go czekoladą - nałożyć resztę słoneczniku.
Smacznego:) Pracochłonne ale warto.
Ja kostkę czekolady 52% kupowałam w Lidlu.