Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec krówkowo-śliwkowo-słonecznikowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny
jajko 6 szt
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 6 łyżek
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 7 szt
mąka pszenna 7 łyżek
cukie 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
orzechy laskowe 150 gram
Biszkopt czekoladowy
jajko 6 szt
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 6 łyżek
sól
kakao 1 łyżka
Słonecznki
słonecznik łuskany 200 gram
margaryna 1 kostka
mleko 6 łyżek
cukier 200 gram
masa krówkowa
margary 250 gram
masa krówkowa o smaku kawy 400 gram
poncz
woda 1/2 szklanki
Polewa:
tabliczka czekolady do ciast 1 tabliczka
powidła śliwkowe 1 słoiczek
kawa zbożowa 2 (czekoladowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec krówkowo-śliwkowo-słonecznikowy

Biszkopt jasny:
Białka ubić z szczyptą soli dodawać powoli cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę i upiec.

Biszkopt orzechowy
Białka ubić(z szczyptą soli) dodać cukier ,żółtka.Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wylać na blachę i upiec.

Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić (z szczyptą soli) dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blachę i upiec.

Poncz:
kawę inkę zalać gotującą się wodą, odstawić do przestygnięcia.

Słonecznik:
Margarynę roztopić z cukrem , dodać mleko i słonecznik zagotować. Wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec w temp 170 stopni do zarumienienia. Ostudzić i pokruszyć.

Masa:
Margarynę utrzeć z masę korówkową i dodać połowę słonecznika wcześniej upieczonego w piekarniku.

Czekoladę rozpuścić.

WYKONANIE:
Biszkopt orzechowy nasączyć ponczem z kawy inki, na to nałożyć powidła. Przykryć wszystko jasnym biszkoptem nasączyć go trochę kawą inką, nałożyć masę korówkową. Nałożyć czekoladowy biszkopt, oblać go czekoladą - nałożyć resztę słoneczniku.

Smacznego:) Pracochłonne ale warto.
Ja kostkę czekolady 52% kupowałam w Lidlu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.02.2017 19:45
Jak dla mnie bomba !
kate.500 02.04.2014 19:09
pyszne ciasto
karolina1869 03.03.2014 18:27
samo czytanie nazwy jest przyjemne
Maniek2 27.02.2014 20:22
apetyczne ciastko
tulipanekkk 08.02.2014 08:29
pychotka:)
IlonaAlbertos 06.02.2014 20:42
Wygląda wspaniale.
smakołyk 21.01.2014 00:25
Napewno pyszne :)
alaaa 20.01.2014 17:24
trochę pracochłonne ale na pewno pyszne
Monika-twin 19.01.2014 16:14
Wymagajace ale fajne ciasto
usmiech 17.01.2014 12:41
ładnie wygląda
Noruas 09.01.2014 22:01
mniam! musi być super taka krówka!
EmciaPichci 28.12.2013 09:36
połączenie wszystkiego co najlepsze :)
mela25 18.12.2013 07:59
bardzo mi się podobają
AGNIESZKA144 07.12.2013 20:37
musi być pyszne
pawlito 18.11.2013 11:08
pysznie wygląda
Iwona32 16.11.2013 18:52
pyszotka bardzo dobre
IwonaKa 15.11.2013 00:16
uwielbiam takie ciasta
ajres 08.11.2013 23:39
badzo dobre
Małgorzata106 07.11.2013 20:16
super ciasto
mariel78 07.11.2013 17:13
pyszne ciacho
krystyna330 24.10.2013 21:14
ślinka leci...mniam
Stenka 19.10.2013 08:10
ciekawy przepis
Ewa 16.10.2013 12:54
Super! :) z chęcią bym zjadła
Anula 16.10.2013 10:18
Ale to ciacho musi byc pyszne
ana1 11.10.2013 20:45
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak