Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
cukier 1,5 szkalnki
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szklanka
śliwki 10 sztuk
mąka pszenna 200 g
cukier 100 g
masło roślinne 100 g
cukier puder
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie olej.
Formę 21x26cm smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką, wylewamy na nią masę.
Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki. Układamy "brzuszkiem" do dołu na całej powierzchni masy.
200 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła wyrabiamy aż do powstania kruszonki. Posypujemy nią ciasto, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180st C. na około 55 minut.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 31.08.2013 10:57
też takie robię:)
babeczka007 30.08.2013 16:28
Uwielbiam takie ciasta są pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak