Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos cygański

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
ocet 2 łyżki
cukier 2 łyżki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sos cygański

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na kawałki. Gotujemy około 1 godzinę.
Krok 1 - sos cygański foto
2
W międzyczasie kroimy cebulę, oczyszczone obie papryki, czosnek i przekładamy do pomidorów. Gotujemy.
Krok 2 - sos cygański foto
3
Następnie dodajemy przyprawy.
Krok 3 - sos cygański foto
4
Gotujemy do zredukowania się płynu. Miksujemy blenderem.
Krok 4 - sos cygański foto
5
Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut.
Krok 5 - sos cygański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 12.03.2014 11:53
Na pewno smaczny:)
Kuchenka 30.08.2013 22:08
ciekawa jestem jak smakuje
Katarzyna/kate1980 30.08.2013 21:24
świetny na zimę
malaczarna23 30.08.2013 16:58
świetny sosik! polecam :)
Czarnula87 30.08.2013 14:37
smaczny taki sosik
Olga_SK 30.08.2013 14:02
Robiłam bardzo podobny w zeszłym roku. Przepyszny! Zimą wystarczy go dodać do makaronu i wychodzi pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak