Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana zupa cebulowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 średniej wielkości cebul
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie włoszczyzny
2 liście laurowe
niewielka ilość oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
chleb 6 kromek
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana zupa cebulowa

Kroki postępowania

1
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy ją wodą, dodajemy jeden liść laurowy i gotujemy. Potrzebujemy ok. 1,5 litra bulionu warzywnego. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka.
Krok 1 - Zapiekana zupa cebulowa foto
2
W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wsypujemy cebulę.
Krok 2 - Zapiekana zupa cebulowa foto
3
Smażymy ją na dużym ogniu przez 15-20 minut do momentu aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.
Krok 3 - Zapiekana zupa cebulowa foto
4
Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.
Krok 4 - Zapiekana zupa cebulowa foto
5
Prażymy wszystko przez 4 minuty.
Krok 5 - Zapiekana zupa cebulowa foto
6
Całość zalewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy jeden liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Po zdjęciu garnka z ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 6 - Zapiekana zupa cebulowa foto
7
Tyle ile osób będzie jadło zupę tyle opiekamy kromek chleba w tosterze. Jeżeli nie posiadamy tostera to każdą kromkę chleba delikatnie smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut aż kromki ładnie się zarumienią i zrobią się chrupkie. Resztę chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wsypujemy pokrojony chleb i smażymy tak długo aż zrobią się nam chrupiące grzanki.
Krok 7 - Zapiekana zupa cebulowa foto
8
Zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych. Na powierzchni zupy układamy upieczony kawałek chleba,
Krok 8 - Zapiekana zupa cebulowa foto
9
wokół posypujemy grzankami
Krok 9 - Zapiekana zupa cebulowa foto
10
a na to układamy starty na dużych oczkach żółty ser.
Krok 10 - Zapiekana zupa cebulowa foto
11
Rozgrzewamy piekarnik i zapiekamy zupę do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.
Krok 11 - Zapiekana zupa cebulowa foto
12
Jest kremowa i przepyszna w smaku. Wykonana jest według przepisu znanego kucharza Pascala Brodnickiego,
Krok 12 - Zapiekana zupa cebulowa foto
13
przepis delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb:)
Krok 13 - Zapiekana zupa cebulowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 01.09.2013 14:55
w sam raz na zbliżające się jesienne obiadki
monika141 31.08.2013 17:01
pycha aż ślinka cieknie
Kolorowa 30.08.2013 18:37
To interesująca propozycja ;)
V_kuchareczka 30.08.2013 16:47
jak pięknie podana :)
Czarnula87 30.08.2013 14:43
bardzo smaczna i ładnie podana
msmors 30.08.2013 14:14
SMACZNA ZUPA
Janina 30.08.2013 13:56
Ładnie się prezentuje;)
Kuchenka 30.08.2013 12:16
z serem musi być pyszna
berys18 30.08.2013 11:57
pięknie wygląda
Sylwia26 30.08.2013 09:49
apetycznie wygląda
arbuzowo 30.08.2013 09:48
Uwielbiamy zupę cebulową - jest pyszna i bardzo treściwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak