Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kwiatowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata rzymska 1 główka
rukola 2 garści
kwiaty nasturcji 6 szt
kwiaty cukinii 6 szt
ogórek 3 szt
kwiaty cykorii 4 szt
ser pleśniowy typu Bleu 100 g
sok z cytryny do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
sól do smaku
rukola 1 (kwiaty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kwiatowa

Sałatę i rukolę wymyć a następnie osuszyć i porwać na drobne kawałeczki. Delikatnie umyć kwiaty rukoli, cykorii i nasturcji. Z kwiatów cukinii po umyciu wyrwać środki z pręcikiem i zostawić tylko płatki. Pokroić w kostkę ser i obrane ze skórki ogórki.

Wymieszać ser z rukolą, sałatą, ogórkami, kwiatami rukoli i nasturcji. Dodać dwa porwane na kawałki kwiaty cukinii.

Skropić sałatkę sokiem z cytryny, delikatnie posolić i polać olejem. Przemieszać. Ja zrezygnowałam z pieprzu oraz innych przypraw – kwiaty rukoli, nasturcji, cykorii są dosyć ostre w smaku, z lekką goryczką a przy tym bardzo aromatyczne. Kwiaty cukinii są za to łagodne i lekko słodkawe.

Na talerzach rozłożyć cały kwiat cukinii a na nim układać sałatkę. Każdą porcję posypać płatkami cykorii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 26.02.2015 22:03
zdrowa i piękny kwiat
Mniam 30.08.2013 16:02
Pięknie podana.
paulina2157 30.08.2013 09:32
bardzo efektowana
Magula 30.08.2013 09:01
fajnie wygląda, tak kolorowo
Konczi 30.08.2013 05:56
fantastycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak