Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 300 gram
szpinak mrożony 750 gram
mięso mielone 800 gram
cebula 1/2
jajko
śmietana kwaśna 3 łyżki
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
ser żółty
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia mięso przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem.
Szpinak wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy i wrzucamy do miski, aby przestygł.
Do naczynia żaroodpornego (można natłuścić brzegi i spód) wrzucamy makaron, a na makaron usmażone mięso z cebulką.
Do przestudzonego szpinaku wrzucamy jajko, śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i masę wylewamy na mięso mielone.
Pieczemy w temp. 180 st.C przez pól godziny. Około 5 minut przed końcem na wierzch zapiekanki wysypujemy starty żółty ser. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 05.05.2014 14:16
lubię szpinak zapiekanka jest super
Michał2 31.01.2014 20:28
bardzo lubię szpinak
Monia 30.08.2013 08:56
Dużo tej sałatki, można jeść i jeść ;D
kasienka23 30.08.2013 07:41
lubię takie zapiekanki
Noruas 29.08.2013 23:54
ciekawie się zapowiada ;)
Pyszota 29.08.2013 21:34
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak