Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotki jabłuszka
Obrane i starte jabłka smażymy z dodatkiem cukru około 15 minut. Dokładamy cynamon i zagęszczamy je wodą wymieszaną z mąką. Dokładamy sok z cytryny. Dusimy jeszcze chwilkę by mąka się rozkleiła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto kruche wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Wycinamy z niego jabłuszka. Można posłużyć się gotowymi foremkami. Ja z powodu ich braku narysowałam jabłko na kartce papieru i zrobiłam sobie szablon. Gotowy przykładałam do ciasta i wykrawałam nożem jabłka z ciasta. Wykrawamy parzystą ilość jabłek. W co drugim jabłuszku wycinamy coś na kształt łezki, listka.
Na wycięte pierwsze jabłko nakładamy nadzienie. Smarujemy brzegi białkiem i przykładamy drugim jabłuszkiem (z wyciętą łezką, listkiem). Dociskamy brzegi widelcem. Zarys liścia delikatnie nacinamy nożem.
Jabłuszka przekładamy na blaszkę, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 180°C przez około 30 minut do zrumienienia.
Szarlotki te nie tylko pachną jabłkami i cynamonem, ale i wyglądają jak jabłuszka. Z pewnością nie pozostanie po nich nawet okruszek.
Kruche ciasto w połączeniu z przepysznym jabłkowym nadzieniem to raj dla łasucha.
Jabłuszka można posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 6 jabłuszek, ale wszystko zależy jakiej wielkości zrobimy szablon.