Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-razowy (drożdże)

5.0
(192)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe pieczywo smakuje najlepiej. Chrupiąca skórka, delikatny środek, posmarowany masłem. Idealny na kolację, śniadania oraz przyjęcia w domowym gronie. Polecam!

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
mąka pszenna razowa 180 gramów
woda letnia 200 mililitrów
mleko 100 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
drożdże 12,5 gramów
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-razowy (drożdże)

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Przygotować resztę składników i wlać do tego zaczyn.
Krok 1 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto
2

Ciasto wyrobić (około 10 minut) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić i włożyć do foremki. Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.

Krok 2 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto
3

Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Krok 3 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.01.2014 09:47
wspaniały domowy chlebek
Klausia 09.10.2013 17:47
wygląda podobnie do mojego obecnego ;)
ONY_za_kare 11.09.2013 11:28
śliczny chlebuś!
gusia1000 05.09.2013 17:46
Swojski najlepszy.
caralajna 02.09.2013 07:36
uwielbiam domowy chleb
gosia56 30.08.2013 19:52
napewno super chlebuś
Alex_M 30.08.2013 13:10
piękny Ci wyszedł! :)
iziona 29.08.2013 22:06
Chleb wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak