Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kapustą i serduszkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 szklanki
woda letnia 150 ml
Farsz:
serca drobiowe 1,5 kg
kapusta kiszona 1,5 kg
cebula biała 3 sztuki
sól do smaku
słonina do okrasy
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kapustą i serduszkami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę ,wbijamy jedno jajko dodajemy stopniowo ciepłą wodę tyle ile pochłonie maka aby uzyskać elastyczne ciasto,następnie rozwałkowujemy na cienki placek.

Farsz: Kapuste kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.

Opłukane serduszka drobiowe gotujemy w osobnym garnku,odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśnietą ugotowaną kapustą .
Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilosci oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierożki z kapustą i serduszkami foto
2
Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy cisto i wykrawaczką wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepaimy brzegi palcami,można też wycinać kółka szklanką nakładac farsz i zlepiać.
Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Krok 2 - Pierożki z kapustą i serduszkami foto
3
Przed podaniem okraszamy słoninką .Smacznego:)
Krok 3 - Pierożki z kapustą i serduszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynagotuje 31.08.2013 01:04
Ale muszą być pyszne;)
wyattearp 30.08.2013 19:01
smakowicie wyglądają
Mniam 30.08.2013 16:09
Świetny farsz.
Kamil 30.08.2013 15:45
najlepsze odgrzewane na drugi dzień na patelni
agnieszka214 29.08.2013 19:49
fajny pomysł na farsz
malaczarna23 29.08.2013 18:48
super pomysł:) bardzo lubię serduszka tak że itakie pierożki napewno by mi smakowały
Olga_SK 29.08.2013 18:47
Niezłe połączenie smaków w farszu. Podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak