Tarta z mięsem mielonym.

Tarta z mięsem mielonym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • pomidory

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mozarela

    1 kulka
  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • bazylia

    4-5 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO
250 g mąki pszennej lub krupczatki
150 g masła lub margaryny(zimne!!!)
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka wody

Wykonanie:

CIASTO

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

NADZIENIE

1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.
2. Dodajemy do cebuli pokrojoną w paseczki paprykę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy.
3. Na drugiej patelni smażymy na odrobinie oleju mięso.
4. Do usmażonego mięsa dodajemy paprykę z cebulą oraz pomidory(obrane i pokrojone w kostkę). Całość dusimy kilka minut.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Najlepiej między dwoma płatami folii.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę.
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę nadzieniem.
4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

migotka28

31.12.2013 17:48
apetyczna tarta

Klausia

01.12.2013 17:11
gdzieś mi umknął ten przepis :)

MarchiochaKucharzy

21.11.2013 13:23
pyszności :D

aisoglam

08.09.2013 09:14
Pychotka! Tarta mięsna to świetny pomysł na obiad :)

Halina14

31.08.2013 09:24
ciekawy przepis

Sylwiagr

29.08.2013 20:17
uwielbiam tarty, takiej jeszcze nigdy nie robiłam

malaczarna23

29.08.2013 18:51
ale smakowita :)

everay

29.08.2013 16:47
musze taką zrobic:)

V_kuchareczka

29.08.2013 16:43
na pewno jest przepyszna

Marta11

29.08.2013 16:30
pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat