Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem mielonym.

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruche ciasto
mięso mielone 0,5 kg
pomidory 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mozarela 1 kulka
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
bazylia 4-5 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem mielonym.

CIASTO
250 g mąki pszennej lub krupczatki
150 g masła lub margaryny(zimne!!!)
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka wody

Wykonanie:

CIASTO

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

NADZIENIE

1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.
2. Dodajemy do cebuli pokrojoną w paseczki paprykę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy.
3. Na drugiej patelni smażymy na odrobinie oleju mięso.
4. Do usmażonego mięsa dodajemy paprykę z cebulą oraz pomidory(obrane i pokrojone w kostkę). Całość dusimy kilka minut.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Najlepiej między dwoma płatami folii.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę.
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę nadzieniem.
4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 31.12.2013 17:48
apetyczna tarta
Klausia 01.12.2013 17:11
gdzieś mi umknął ten przepis :)
MarchiochaKucharzy 21.11.2013 13:23
pyszności :D
aisoglam 08.09.2013 09:14
Pychotka! Tarta mięsna to świetny pomysł na obiad :)
Halina14 31.08.2013 09:24
ciekawy przepis
Sylwiagr 29.08.2013 20:17
uwielbiam tarty, takiej jeszcze nigdy nie robiłam
malaczarna23 29.08.2013 18:51
ale smakowita :)
everay 29.08.2013 16:47
musze taką zrobic:)
V_kuchareczka 29.08.2013 16:43
na pewno jest przepyszna
Marta11 29.08.2013 16:30
pyszna tarta
adelajda 29.08.2013 15:50
lubię tarty nie ważne co mają za nadzienie !
msmors 29.08.2013 14:48
takie tarty też lubię
eMMe 29.08.2013 14:07
Coś dla mnie:)
juuusta 29.08.2013 13:30
pyszna tarta
Megg 29.08.2013 12:38
prezentuje się bardzo smakowicie
Renata22 29.08.2013 12:36
Uch, ale apetyczniewygląda;);)
gosia1988 29.08.2013 11:42
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak