Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tofu w panierce z otrębów z cukinią i rzodkiewką

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 małe
mąka pszenna do panierowania
otręby pszenne do panierowania
cukinia 400 gram
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
ocet winny 1 łyżka
tofu 220 (czosnkowe)
rzodkiewka 1 (czerwona)

Przepis i sposób przygotowania na: tofu w panierce z otrębów z cukinią i rzodkiewką

Na 2-3 porcje.
Cukinię (1 średnia) umyć i na tarce pociąć na cieniutkie plasterku. Rzodkiewkę także umyć, odciąć końce i zetrzeć na cienkie plastry na tarce. Warzywa wsypać do miski posolić i odstawić do lodówki aby zwiotczały. Po 15 minutach odlać wodę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Natkę pietruszki i fioletowej bazylii posiekać i dodać do surówki.
Tłuszczu żadnego już nie dodawałam bo kotlety są smażone na oliwie.

Kostkę tofu przekroić wzdłuż na 3 plastry (ok. 1 cm).
Na jednym talerzu rozbełtać jajko, na drugim wysypać mąkę a na trzecim otręby. Kawałki tofu obtaczać najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w otrębach. Jeśli tofu jest o smaku naturalnym do jajka dodać soli i pieprzu. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie lub oleju.

Kotlety serwować na warzywach. Można też serwować z sosem czosnkowym (lub innym).

Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.11.2013 18:15
Prezentuje się apetycznie.
Wafelek2601 15.10.2013 09:38
Bardzo ciekawy przepis
ben-ka 29.09.2013 20:02
Wygląda bardzo apetycznie z sosikiem czosnkowym musiało wybornie smakować.
pajbek 16.09.2013 17:07
Bardzo ciekawy przepis :-)
migotka28 06.09.2013 11:16
tofu jadłam kiedyś ale nie każde mi smakuje ale to wygląda bardzo smakowicie
Krystyna32 01.09.2013 09:26
prezentuje się znakomicie
ONY_za_kare 31.08.2013 10:40
nigdy nie jadlem tofu, jakos mnie nie pociagalo, ale taka wersja... bym sie skusil!
okrysia 30.08.2013 16:32
SMACZNE TO!
Rafał10 29.08.2013 10:27
nigdy nie jadłam tofu chodź przyznam że bardzo mam na nie ochotę... chyba będę musiała wypróbować Twój przepis jak tylko dorwę tofu :)
olkaaa 29.08.2013 07:24
jeszcze nie miałam okazji spróbować
caralajna 28.08.2013 22:26
@Karolina koralina heh, to-FU zabawne, rzeczywiście mi tofu smakuje tylko smażone w panierce i z dużą ilością warzyw. jak sama zrobię jest smaczniejsze, ale przypomina papkę.. :>
aisoglam 28.08.2013 20:49
Prezentuje się wybornie :)
Megg 28.08.2013 19:18
prezentuje się bardzo smakowicie
cukiereczek 28.08.2013 18:43
super wygląda
sasanka 28.08.2013 18:30
Myślę, że na pierwszy raz z to-FU! propozycja idealna :)
ssylwiaa 28.08.2013 17:50
dobre dla wegetarian, i nie tylko ;)
fotoviderek 28.08.2013 17:27
Samo zdrowie na talerzu :)
IwonaDD 28.08.2013 16:33
aż chce się spróbować !
malaczarna23 28.08.2013 16:28
pyszniutkie :)
Konczi 28.08.2013 15:53
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak