zupa Dyniowa z nutką Curry

zupa Dyniowa z nutką Curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    500g
  • marchewka

    1
  • cebula

    1
  • wywar z kurczaka

    1,5 L
  • śmietanka kremowa

  • natka pietruszki

  • grzanki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Wraz z 2 łyżkami masła przełożyć do garnka, wlać 2 - 3 łyżki wody i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu, aż dynia się rozgotuje. Gotujemy marchewkę i ziemniaka w około 1,5 L wody. Podsmażoną cebulkę na maśle zmiksować razem z dynią , marchewką i ziemniakiem. Zmiksowane warzywa wlać do wywaru , doprawić solą, pieprzem, imbirem i przyprawą curry. Dodać pokrojoną natkę , zabielić śmietanką i zagotować. Gorącą zupę podawać z grzankami. Pokroić bułkę w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć ciągle mieszając aż się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

29.08.2013 20:44
smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat