Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa myszka miki

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 sztuki
cukie 0,5 szklanki
mąka 3,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
ocet 3/4 łyżki
olej 3 łyżki
Malinowa śmietanka:
śmietanka kremowa 0,5 litry
serek mascarpone 250 gram
maliny świeże 1,5 litra
cukier puder 4-5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 0,5 szklanki
mleko 1 litr
masło 1,5 kostki
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
DODATKOWO:
barwniki spożywcze do zabarwienia masy
kokos do obsypania
kakao do zabarwienia masy
masa

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa myszka miki

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wymieszany olej z octem.
Mieszamy całość delikatnie. Ciasto przelewamy na przygotowana tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty
MALINOWA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. Dokładamy serek W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane biszkopty.
Wylewając śmietankę co jakiś czas układamy na niej świeże owoce malin.
Tort odstawiamy do zastygnięcia.


Po zastygnięciu dekorujemy dowolnie.

DEKORACJA:

W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Częścią białej masy obtaczamy boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo obsypujemy kokosem.
Pozostałą masę dzielimy odpowiednio na części i barwimy dokładając do nich spożywcze barwniki.
Kontury myszki Minie wykonałam z masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.



Lekki, orzeźwiający torcik na lato.
Można przygotować go z mrożonych malin, choć nie ma jak świeże:).
Torcik piekłam na roczek dla dziewczynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 21.02.2014 11:58
ale piękny
IKrakowianka 19.01.2014 12:29
wygląda przepięknie :)
adelajda 04.10.2013 09:23
super wykonanie tego tortu :)
gusia1000 29.09.2013 15:30
Tort na medal.
Ela_K 28.09.2013 16:36
piękny torcik
Aannkaa82 20.09.2013 18:51
Piękny torcik, cuekawa jestem jak robi sie te różyczki bo też chyba są z masy?
goofy9 05.09.2013 15:15
pięknie różowy
msmors 02.09.2013 22:34
torcik jak z bajki - wspaniały
miroslawa 29.08.2013 05:59
istne arcydzieło, wielki szacun dla artystki!!!
halina17 28.08.2013 18:57
Ładnie wygląda torcik.
Katarzyna34 28.08.2013 16:58
świetna ta myszka
Grazyna0211 28.08.2013 16:23
bajeczny ten torcik
joanna30 28.08.2013 14:27
Piękny torcik :)
iziona 28.08.2013 13:47
Ja tez tutaj niczym nie zabłysnę, ale torcik rewelacja !
sanielcia 28.08.2013 13:15
Piękny ten torcik
V_kuchareczka 28.08.2013 11:58
pięknie wygląda
probofka 28.08.2013 11:11
precyzyjny i bardzo staranny a jaki smaczny musi być
Lis 28.08.2013 11:08
Jejku piękny szkoda, że nie rozpisałaś go KPK...
pati100015 28.08.2013 11:04
Jak malowany! Gratuluję pomysłu i wytrwałości!
Małgorzata9 28.08.2013 11:03
rewelacyjny torcik
eMMe 28.08.2013 10:54
Masz talent! Ślicznie wygląda torcik:) Gratulacje:)
Mysiunia 28.08.2013 10:34
wielka szkoda, że to nie przepis KPK.. ale tort wygląda rewelacyjnie! Gratuluję talentu:)
Monia 28.08.2013 08:47
Też bym taką chciała ;D
Katarzyna59 28.08.2013 08:36
śliczny torcik
Mniam 28.08.2013 08:32
Torcik prześliczny! Gratuluję zdolności artystycznych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak