Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwką...

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 16 łyżek
cukier 1,5 szkl.
jaja 8 szt.
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
margaryna 500 g
smalec 125 g
śliwki węgierki 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwką...

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić białka. Połączyć mąkę, 8 łyżek cukru, margarynę, smalec, żółtka i proszek do pieczenia.Dobrze wyrobić ciasto. Pół ciasta wyłożyć na blachę a drugą część włożyć do zamrażarki. Spód podpiec w temperaturze 170 stopni przez 20 min.
Krok 1 - Kruche ciasto ze śliwką... foto
2
Spód wystudzić. Śliwki przekrawam na pół wyciągam pestki zasypuje cukrem i zostawiam na kilka godzin. Po kilku godzinach kiedy spód jest zimny układam śliwki, oddzielając od soku które puściły.
Krok 2 - Kruche ciasto ze śliwką... foto
3
Białka ubijam z 1,5 szklanki cukru na sztywno.
Krok 3 - Kruche ciasto ze śliwką... foto
4
Na śliwki nakładam pianę i ścieram zamrożoną część ciasta. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni na ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Kruche ciasto ze śliwką... foto
5
Smacznego :)
Krok 5 - Kruche ciasto ze śliwką... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.09.2013 17:59
Ciacho świetne :)
monisia1977 28.08.2013 06:13
super ciacho
babeczka007 27.08.2013 22:56
Wygląda pysznie ;)
Katarina 27.08.2013 21:52
Kruche ze śliwkami pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak