Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
olej 1/2 szklanki
przyprawy
papryka 6 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka

Kroki postępowania

1
Paprykę przeciąć na pół i wyciąć z niej gniazda nasienne, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie posypać po wierzchu solą. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec w nim paprykę około 35 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę jeszcze na kilka minut.
Krok 1 - Pieczona papryka foto
2
Z przestudzonej papryki zdjąć skórkę i pociąć w grubsze paseczki, do miseczki zlać cały płyn jaki powstał na blaszce podczas pieczenia, dolać do niego 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1/2 szklanki oleju, wcisnąć 2 ząbki czosnku i dosypać 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru ja od siebie dodałam szczyptę chili.
Krok 2 - Pieczona papryka foto
3
Uszykować małe słoiczki i ciasno ułożyć w nich pociętą paprykę na wierzchu ułożyć po kilka ziaren czarnego pieprzu i zalać zalewą.
Krok 3 - Pieczona papryka foto
4
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 min po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu ja schowałam do lodówki bo nie wiem jak to się będzie przechowywać.

Przepis ze starej książki " Przetwarzajmy co się da"
Krok 4 - Pieczona papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 27.08.2013 17:10
świetny przepis
Renataj 27.08.2013 16:56
Ciekawy przepis. Myślę, że skoro papryka w słoikach była pasteryzowana to w piwnicy czy spiżarni powinna przetrzymać kilka miesięcy.
adelajda 27.08.2013 16:52
pyszna musi być taka papryka
Dorota37 27.08.2013 16:01
jaka fajna na zimę
Habibi 27.08.2013 15:46
Na zimę też robię taką paprykę w dwóch smakach - czosnkową i cytrynową :) Nie używam wody, ale dodaję sporo oleju i soku z cytryn.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak