Przepis i sposób przygotowania na: penne z brokułami w sosie z sera z błękitną pleśnią
Makaron gotujemy al dente. Brokuła myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki.
Czosnek siekamy, następnie powoli podgrzewamy go z oliwą. Dodajemy brokuła, chwilę smażymy, wlewamy śmietanę, jeśli jest bardzo gęsta można dodać trochę wody. Przykrywamy, dusimy około 2-3 minuty, dodajemy pokrojony w kostkę ser, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści.
Solimy - dopiero teraz bo ser nadaje słony smak, ewentualnie korygujemy cukrem. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy z makaronem, ewentualnie posypujemy parmezanem.
Danie ma fajny specyficzny smak, zioła są naprawdę zbędne. Chudsza śmietanka psuje efekt końcowy.