Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z patisona

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Leczo z patisona, kolorowych papryk i pomidorów. Pyszny sezonowy obiad. 

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
pomidory 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
ketchup 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
patison kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z patisona

Leczo z patisona to kolejna wersja leczo, w którym dodatkiem s patisony. Patisony mają delikatny, lekko ogórkowy smak. Świetnie komponuje się z pomidorami i cebulką. Ważne, aby użyć niewielkich patisonów, których skórka nie jest gruba, a miąższ miękki.

Kroki postępowania

1
Obraną cebulę i czosnek posiekać i wsypać do rondla z rozgrzanym olejem, zeszklić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć z cebulą.
Krok 1 - Leczo z patisona foto
2
Umyte patisony średniej wielkości razem ze skórką pokroić na kawałki.
Krok 2 - Leczo z patisona foto
3
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Pokrojone patisony wrzucić do cebuli, dodać pół szklanki wody, przyprawę kucharek, przykryć i dusić do miękkości. Po upływie 10 minut dodać pomidory. Pod koniec gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup i musztardę.
Krok 3 - Leczo z patisona foto
4
Gdy warzywa są miękkie doprawić do smaku.
Krok 4 - Leczo z patisona foto

Jakie jest Twój ulubiony rodzaj leczo? Klasyczny czy z dodatkami? A może szukasz sprawdzonych przepisów na leczo? Zobacz przepisy na:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 30.08.2013 21:27
uwielbiam leczo
Megg 25.08.2013 12:47
bardzo lubię leczo, pycha
gosia56 25.08.2013 09:44
napewno pyszne nigdy nie dodawałam jeszcze patisona następnym razem muszę dodać
pycia9 25.08.2013 09:33
pyszne danie
Renata 25.08.2013 09:28
smacznie wygląda
cukiereczek 25.08.2013 09:23
bardzo pożywne
Agnieszka-87-25 25.08.2013 09:19
uwielbiam leczo
olkaaa 25.08.2013 09:14
ciekawy pomysł
romanrafal
romanrafal 25.08.2013 09:12
pycha,super jedzonko
Renata9 25.08.2013 09:00
na pewno pyszne to leczo i w dodatku bardzo kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak