Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

hyzop lekarski do posypania
tymianek do posypania
sól do smaku
sos
whisky 60 ml
masło 3 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
polędwica 70 z jelenia
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami

Kroki postępowania

1
Kawałek polędwicy z jelenia oprószamy solą. Posypujemy suszonymi ziołami: hyzopem oraz tymiankiem.
Krok 1 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
2
Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Podgrzewamy zanurzoną w wodzie przez około 2 godzin w temperaturze 65°C.
Krok 2 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
3
Przygotowaną polędwicę wyjmujemy, a soki pozostawiamy w torebce.
Krok 3 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
4
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i mięso przesmażamy krótko z dwóch stron.
Krok 4 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
5
Pozostałe soki przelewamy do rondelka. Wrzucamy pokrojoną papryczkę. Dodajemy masło oraz wlewamy whisky.
Krok 5 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
6
Doprawiamy do smaku i redukujemy sos.
Krok 6 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
7
Ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejem.
Krok 7 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
8
Polędwicę kroimy w plastry.
Krok 8 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto
9
Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami polaną sosem whisky. Smacznego.
Krok 9 - Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 30.04.2014 19:26
Wow ! Ale bym zjadła :)
w mojej kuchni 25.08.2013 12:04
takie mięska to lubię
Janina 25.08.2013 12:01
Takiego cuda nigdy nie jadłam;)
gosia561 24.08.2013 23:49
wspaniałe mięsko
Sroczka 24.08.2013 23:09
Ale super przepis. Pysznie ta potrawa wygląda.
Megg 24.08.2013 22:51
rewelacyjne!!!
Lis 24.08.2013 22:47
Mmmm... z pewnością pyszne, muszę koniecznie spróbować.
msmors 24.08.2013 22:19
jeszcze do tego sos z whisky - zapowiada się niezła uczta
msmors 24.08.2013 22:18
jelenia jeszcze nie jadłam. Danie myśliwego. Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak