Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe kruche ciasto.
· Śliwki umyć, wydrylować z pestek.
· Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie położyć na papierze połowę ciasta.
· Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, szybciutko posmarować żółtkiem i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika, aby żółtko się ścięło.
· Kiedy żółtko się zetnie to na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek skórką w dół (śliwek nie słodziłam, bo były same w sobie dosyć słodkie).
· Ubijamy pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodajemy galaretkę agrestową (ma ona taki kwaskowaty smak).
· Pianę wykładamy na śliwki.
· Na pianę wykładamy resztę ciasta cząstkami.
· Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut do zrumienienia się ciasta.
· Po upieczeniu ciasto trzymamy jeszcze troszkę w uchylonym piekarniku.
· Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
· Smacznego !!!