Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dynią i kurczakiem
2.Dynię kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (dynia powinna zrobić się miękka, ale nie może się rozpadać).
3.Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, dodajemy pieprzu i posiekanej papryczki chilli i smażymy na oliwie.
4.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienki plasterki. Do średniej wielkości garnka wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przygotowaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż i cały czas mieszamy. Ryż przed zalaniem bulionem musi się chwilę podsmażyć (do momentu aż zacznie robić się szklisty).
5.Do ryżu dolewamy co jakiś czas chochlę bulionu i wino, mieszamy aż do momentu osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkość (najlepszy jest al dente). Wymaga to cierpliwości – na małym/średnim ogniu zajmuje to około 20-30 minut.
6.Jak ryż już będzie odpowiednio miękki dodajemy masło, kurczaka i dynię, następnie wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Smacznego!