Przepis i sposób przygotowania na: muffiny "limonkowe jabłka w razowym cieście"
Jabłko przeciąć na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne. Nie obierać ze skórki. Na tarce do krojenia plastrów (taka do szatkowania kapusty nadaje się doskonale) zetrzeć jabłko na cienkie plastry. Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z nim wszystkie plastry jabłka dokładnie, aby nie ściemniały.
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, cukier i przyprawy.
W kubku zmiksować składniki mokre: jajko, jogurt i olej kokosowy, który ma tą właściwość, że robi się płynny powyżej 25 stopni, więc gdy nie ma upałów trzeba go wsadzić do ciepłej wody. Mokrych składników wyszła mi niepełna szklanka.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Dodać jabłka z sokiem z limonki i wymieszać je z ciastem. Ja to robiłam ręką, bo jabłka jest stosunkowo dużo.
Formę do muffin wysmarować tłuszczem jeśli jest taka potrzeba. Ciasto nałożyć do formy do pełna, dużo nie urosną. W wierzchu dodatkowo posypałam lekko cukrem.
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z formy, smaczne są nawet ciepłe. Smacznego.