Pleśniak śliwkowy

Pleśniak śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajka

    5 sztuk
  • margaryna

    1 kostka
  • kisiel cytrynowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śliwki węgierki

    15 sztuk
  • powidła śliwkowe

    1 mały słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy o białek. Żółtka zagniatamy razem z margaryną, przesianą przez sitko mąką, 1 szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy resztę cukru oraz kisiel i dalej ubijamy. Blachę o wymiarach 28 x 40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód blachy układamy 2/3 ciasta i rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie układamy połówki śliwek (wybrzuszeniem do góry). Ciasto smarujemy ubitą pianą. Następnie bezpośrednio na pianę ścieramy (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy ok. 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

07.01.2016 13:59
bardzo lubię takie ciasto

Janina

12.01.2014 12:25
Bardzo fajne to ciasto, lubię pleśniaka;)

Rafał10

25.11.2013 12:01
Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast :)

IwonaKa

29.10.2013 00:09
uwielbiam ciacha ze śliwkami

Ewelina38

02.10.2013 10:58
ze śliweczkami też jest pyszny, ale ja najczęściej robię z czarną porzeczką, super smakuje - lekko kwaskowe :)

Ada-Gaba

24.09.2013 07:46
znakomite ciacho

gosia1988

24.08.2013 13:18
pyszne ciasto

Alex_M

24.08.2013 12:58
dobre ciacho

Mniam

23.08.2013 23:53
Lubię to ciasto.

Kuchenka

23.08.2013 22:15
robię też takie ciasto (inna nazwa) jest wyśmienite, smakuje każdemu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat