Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo-kurkowym z koperkiem i pietruszką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z udźca indyka 0,5 kg
jaja 1 średnie
bułka czerstwa 1 sztuka
por 1 sztuka
sól
pieprz
kurki 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
natka pietruszki 1 garść
koperek 1 garść
bulion drobiowy 1 szklanka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo-kurkowym z koperkiem i pietruszką

Mięso mielimy lub rozdrabniamy w blenderze z końcówką siekającą.
Bułkę moczymy w bulionie. Odciskamy, dodajemy do mięsa.
Pora siekamy drobniutko i dodajemy do mięsa, wyrabiamy z jajkiem, solą i pieprzem.
Formujemy klopsiki.

Klopsiki gotujemy na parze przez około 20 minut. Jeśli nie macie parowara, możecie ugotować je w bulionie lub zupie jarzynowej.

Kurki siekamy i dusimy na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Wlewamy powoli śmietanę. Ja używam 18%, do dokładnie wymieszanej śmietany dodaję trochę sosu i powoli wlewam do rondla.

Zieleninę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, dokładamy klopsiki, przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut na bardzo wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 25.08.2013 09:17
pyszne jedzonko
patryska76 23.08.2013 12:53
Na pewno pyszne ;)))
joanna30 23.08.2013 12:49
Pyszny obiadek :)
nogawkuchni 23.08.2013 12:39
Smakowita propozycja na pyszny i sycący obiad,danie wygląda bardzo apetycznie i z całą pewnością jest bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak