Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa Piotrka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 1 porcja
smietana 18% 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
ziemniaki 40 dag
margaryna lub masło 2 łyżki
przesiana mąka pszenna 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
warzywna przyprawa Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
posiekana zielenina 1 garść
kalafior 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa Piotrka

Włoszczyznę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami,zeszklić na łyżce tłuszczu,zalać czterema szklankami gorącej wody z łyżeczką warzywnej przyprawy,zagotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,kalafior podzielić na różyczki,a głąb pokroić w kostkę,dodać do zupy i gotować do miękkości.Z margaryny i mąki ulepić kulkę,wrzucić do zupy i zagotować.Zdjąć z ognia.Śmietanę ubić z jajkami,dodać kilka łyżek zupy,wymieszać i wlać z powrotem do garnka.Doprawić.Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna223 18.10.2010 19:12
moja ulubiona zupka
buksiak12 20.09.2010 14:30
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak