Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie holenderskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe szparagi 2 kg
sól, cukier szczypta do smaku
masło 1 łyżka
masło (do sosu) 0,5 kostki
żółtko jajek 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
śmietanka 50 g
woda letnia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi cienko obrać obieraczką do ziemniaków, rozpoczynając obieranie 1-2 cm poniżej wierzchołka. Obciąć twarde końce.

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać (białą bawełnianą nitką lub pasemkami z liści pora) i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 min.

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Odstawić na bok, by nieco ostygło.

Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.

Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 24.05.2011 10:33
super :)
agnieszka189 29.07.2010 13:04
to jest całkowicie niuczciwe!
bernika 28.07.2010 19:41
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak