Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe szparagi

    2 kg
  • sól, cukier

    szczypta do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • masło (do sosu)

    0,5 kostki
  • żółtka

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • pieprz cayenne

    do smaku
  • śmietanka

    50 g
  • woda letnia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi cienko obrać obieraczką do ziemniaków, rozpoczynając obieranie 1-2 cm poniżej wierzchołka. Obciąć twarde końce.

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać (białą bawełnianą nitką lub pasemkami z liści pora) i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 min.

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Odstawić na bok, by nieco ostygło.

Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.

Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

24.05.2011 10:33
super :)

agnieszka189

29.07.2010 13:04
to jest całkowicie niuczciwe!

bernika

28.07.2010 19:41
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat