Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z borówki leśnej

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka leśna 3 kg.
cukier 1 kg.
woda 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z borówki leśnej

borówkę oczyścić,dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem aby pozbyć się goryczki,jak ocieknie nadmiar wody włożyć do dużego garnka,wlać wodę i zagotować.Po zagotowaniu się owoców wsypać cukier wymieszać aby cukier się rozpuścił i gotować jeszcze ok.godziny co jakiś czas mieszając aby nie przywarły do dna.Pod koniec gotowania zmiksować owoce,ponownie zagotować i wkładać gorący dżem do umytych słoików szczelnie zakręcać.Odwrócić do góry dnem nie pasteryzować,po całkowitym wystygnięciu wynieść w chłodne miejsce.Jeśli ktoś lubi bardziej słodki dżem może dodać więcej cukru ale niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.09.2013 07:48
smaczny dżem
Ada-Gaba 02.09.2013 10:06
Ale pyszny dzemik
Katarzyna/kate1980 30.08.2013 21:27
do tortów byłby świetny
rafał5 22.08.2013 19:21
wygląda bardzo dobrze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak