Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti 250 gram
filet z kurczaka 500 gram
pieczarki 250 gram
śmietana 18 proc 450 gram
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa
bazylia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

1.W osolonej wodzie z dodatkiem odrobimy oliwy z oliwek gotujemy makaron spaghetti al dente (najlepiej zgodnie z informacją na opakowaniu).

2.Obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i odrobiną soli.

3.Kurczaka kroimy w kostkę i również podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu.

4.Usmażonego kurczaka łączymy z pieczarkami i dodajemy śmietanę. Rozdrabniamy listki świeżej bazylii i rozmarynku, dodajemy do kurczaka i pieczarek ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy smak, może dodać odrobinę papryczki chili (przyprawę).

5.Odcedzamy makaron, delikatnie zalewamy zimną wodą, aby nie stracił sprężystości. Na wierzch polewamy przygotowany sos. Dekorujemy bazylią.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 21.08.2013 19:55
bardzo apetyczne
IwonaDD 21.08.2013 19:43
pyszny obiad
Aleksandra/Olcia 21.08.2013 19:41
ciekawy przepis apetyczny
Sylwiagr 21.08.2013 19:30
ale ładnie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak