Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok wiśniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 40 sztuk
liście wiśni 30 sztuk
cukier 1 kg
woda 1 litr
Kwas cytrynowy Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sok wiśniowy

Wiśnie obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Liście dokładnie myjemy. Wiśnie i liście przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Podczas gotowania wsypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Gotujemy 10-15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Sok przecedzamy przez sito i rozlewamy do słoików. Pasteryzujemy ok 10 minut. Taki sok zimą rozcieńczam z wodą lub polewam desery.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 22.08.2013 09:50
Nie próbowałam nigdy z liśćmi.
SmacznaPyza 21.08.2013 17:30
wiśnie są kwaśne same w sobie, nie bardzo rozumiem po co kwasek bo zdrowy nie jest...
Bernadeta1 21.08.2013 12:55
pyszny taki domowy soczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak