Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtka jaj 8 sztuk
mleko 500 ml
cukier 20 dag
masło 20 dag
drożdże 10 dag
marmolada 25 dag
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka, cukru i łyżką mąki pszennej, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać cukier z żółtkami, masło, zapach i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywać małe kawałki, formować placuszki, nakładać na nie po łyżeczce marmolady i formować pączki. Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze spirytusem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.01.2013 22:25
najlepsze - domowe :)
Barbara55 19.04.2011 15:53
super!!!
rakow2
rakow2 03.01.2011 15:50
pączki domowe lepsze niż sklepowe
Buczo007 10.10.2010 20:03
DOMOWE Są Najlepsze :)
linka1312 01.10.2010 08:05
uwielbiam takie domowe
Krzysztof42 19.06.2010 19:42
domowe pączki to super sprawa
Bartolomeo 07.06.2010 07:13
prawie jak babcine :)
Iwusia 17.05.2010 22:30
Ale bym zjadła teraz takiego pączusia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak