Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki z kapusty włoskiej panierowane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
ryż 3 torebki
mięso mielone 700 dag
czosnek
sól
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieczarki
cebula
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z kapusty włoskiej panierowane

Kapustę włoską oddzielam na liście zalewam wodą i gotuję ok 7 minut.
W tym czasie gotuję również ryż,najlepiej żeby nie był rozgotowany.
Mięso mielone kupuje w zaprzyjażnionym sklepiku mięsnym, gwarancja świeżości, zwykle jest to mielone wieprzowe z łopatki lub szynki.
Po ugotowaniu ryżu, mieszkam go z mięsem mielonym, dodaję rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, paprykę ostrą,magi, wszystkie przyprawy wg uznania.Moja rodzina lubi ostre, więc mają na ostro.Posmażam pieczarki cienko pokrojone z cebulką i również dodaję do farszu.
Odcedzam liście z kapusty, staram sie żeby było jak najmniej wody.
W międzyczasie gdy kapusta odcieka, mięso z ryżem przychodzi przyprawami, robię sos pomidorowy lub pieczarkowy.

Zawijam w liście kapusty farsz. Najpierw panieruję w jajku a następnie w bułce tartej.Napewno nie da się całego gołąbka idealnie opanierować, ale tym się nie należy przejmować.
Rozgrzewam olej na patelni i smażę po kilka minut z obu stron, póżniej przykrywam żeby troszkę sie poddusiły ok 3-5 minut. Mięso idealnie dojdzie, kładę na talerz polewam zrobionym sosem , troszkę koperku zielonego lub pietruszki i się zajadamy.
Z tej porcji mięsa, ryżu i kapusty wychodzi mi ok 23-25 sztuk. Jemy od obiadu aż do kolacji. Na zimno tez rewelacja. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 17.11.2013 19:18
fajne te gołąbki
rjustysia 16.09.2013 21:56
Bardzo lubię gołąbki, ale takiej wersji nie znałam.
Bernadeta1 11.09.2013 23:26
muj ulubiony obiad to gołąbki
malina 08.09.2013 19:17
ciekawa propozycja na gołąbki
marta1221 20.08.2013 20:08
ja nigdy nie daję jajek ale fajnie wyglądają
Czarnula87 20.08.2013 20:06
ciekawy przepis
jasiek 20.08.2013 19:45
ciekawy sposób na gołąbki
paulina2157 20.08.2013 19:45
moje ulubione
artur7 20.08.2013 19:30
ciekawy pomysl
Konczi 20.08.2013 19:15
dość szybkie takie panierowane gołąbki - ciekawy przepis
iwi 20.08.2013 19:01
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak