Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce z jagodami

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 g
jajko 3 szt.
cukier 8 łyżek
olej 3 łyżki
mleko 400 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce z jagodami

Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.

Wyrośnięty zaczyn mieszamy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kawałki ciasta, formujemy placek, na który nakładamy łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Gałuszki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia na podsypanym mąką blacie, pod ściereczką.

Wyrośnięte gałuszki gotujemy na parze przez około 12 minut.

Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem lub cukrem i cynamonem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinowepocalunki 21.08.2013 09:20
Kocham! Najlepsze jakie jadłam to robione przez moją babcię, zawsze na życzenie. W sezonie zawsze z jagodami z cukrem. Smak jakiego nigdy się nie zapomni!
Katarina 20.08.2013 21:06
Pyszne! Uwielbiam.
Mira85 20.08.2013 16:39
bardzo lubię
sylwia_mc 20.08.2013 13:53
Smaki z dziećiństwa
joanna30 20.08.2013 13:00
Pyszne :) uwielbiam takie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak