Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki
2 łyzki cukru pudru
4 śmietan-fixy
½ szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
dekoracja
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
śmietan fix
daktyle
suszone owoce
biszkopty okrągłe 3 szt.
masa toffi 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie

Kroki postępowania

1
Jeżeli nie używamy gotowych krążków biszkoptowych to w pierwszej kolejności pieczemy biszkopt i kroimy go na 3 równe krążki. Następnie przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy.
Krok 1 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
2
Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera,
Krok 2 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
3
pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia,
Krok 3 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
4
że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.
Krok 4 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
5
Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone oraz masę karmelową i
Krok 5 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
6
ubijamy mikserem
Krok 6 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
7
na gładką masę.
Krok 7 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
8
Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone i masy karmelowej dodać ubitą śmietanę,
Krok 8 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
9
nigdy na odwrót.
Krok 9 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
10
Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i
Krok 10 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
11
mieszamy do momentu aż wszystkie
Krok 11 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
12
składniki połączą się ze sobą.
Krok 12 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto
13
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy połowę masy, przykrywamy następnym i wykładamy resztę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Bitą śmietaną przykrywamy tort i dekorujemy według uznania.
Krok 13 - Tort Dacquoise z daktylami na biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 20.08.2013 21:38
cudny torcik
Andrzej8 20.08.2013 20:18
rewelacyjny wygląda ten tort
Katarzyna34 20.08.2013 17:42
przepiękny torcik
berys18 20.08.2013 14:53
przepiękny tort
reniatka 20.08.2013 14:34
wspaniały tort!!!
Zdzisław 20.08.2013 13:18
smakowity deser i tort jest okazały
agnieszka214 20.08.2013 12:45
pięknie sie zapowiada
bogusia19 20.08.2013 12:37
niebo w gębie- dosłownie
Megg 20.08.2013 12:29
przepiękny torcik!!!!
idealme 20.08.2013 12:26
wygląda rewelacyjnie :))
Katarina 20.08.2013 12:26
Prezentuje się świetnie :)
gosia1988 20.08.2013 12:26
piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak