Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki Malinowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
masło 50 gram
homogenizowany serek naturalny 50 gram
jaja 1 szt
sól 1 szczypta
cukier puder 1 łyżka
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 łyżki
Krem:
śmietana kremówka 36% 200 ml
homogenizowany serek naturalny 200 ml
cukier puder 1/2 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
maliny świeże 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki Malinowe

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy i mieszamy nożem, jak najkrócej uzyskując konsystencje bułki tartej. Dodajemy resztę składników i delikatnie zagniatamy do uzyskania jednolitego błyszczącego ciasta. Formujemy w spłaszczony krążek i zawijamy w folie spożywczą po czym wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W głębokiej misce śmietankę mieszamy z serkiem, i ubijamy mikserem przez około 5 minut następnie stopniowo dodajemy cukier ze śnieżką i ubijamy na gęsta masę. Dodajemy maliny, zostawiając kilka sztuk do dekoracji, całość delikatnie chwile miksujemy aż krem zrobi się różowy. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszki do rurek smarujemy masłem. Można tez pomiędzy ciasto i formę użyć papieru do pieczenia.
Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o długości około 30 na 30 cm i grubości 3mm. Tniemy ciasto w paski o szerokości 3 cm i długości 30, każdy pasek nawijamy na blaszaną formę zaczynając od cieńszego końca. Przy zawijaniu ciasto musi odrobinę zachodzić na siebie, i nie dochodzić do samego końca bo będzie nam trudno wyjąc formę.

Zawinięte rurki wkładamy na blasze do nagrzanego piekarnika na około 15 minut aż ładnie się zrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je i uwalniamy z foremek zanim do końca zastygną, i zostawiamy do przestygnięcia. Krem malinowy przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawy , lub po prostu woreczka foliowego ze ściętym rogiem, do każdej rurki wyciskamy porcje uważając by krem dotarł do samego końca, przyozdabiamy malinami i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 15.07.2016 15:01
Trochę dużo tego cukru pudru do kremu
Klausia 11.03.2016 17:29
zdjęcie - rewelacja :)
iziona 20.08.2013 08:56
Wygladają bajecznie :)
Kolorowa 19.08.2013 16:25
ładne zdjęcie
Magula 19.08.2013 13:01
Rewelacja, ja uwielbiam takie rurki, a Twoje wyglądają obłędnie!!
Katarina 19.08.2013 12:50
Wyglądają fantastycznie
eMMe 19.08.2013 12:47
Wyglądają cudnie:)
Megg 19.08.2013 12:20
rewelacyjne rurki :-)
adelajda 19.08.2013 12:12
smakołyki !!!
V_kuchareczka 19.08.2013 12:06
przepysznie wyglądają
Sylwia26 19.08.2013 11:55
ślinka leci :)
Renata9 19.08.2013 11:49
pyszne te rurki
katarzynagotuje 19.08.2013 11:42
Pyszności ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak