Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń rzymska z jajkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
jajko 3 szt
cebula
ząbki czosnku 4
boczku wędzonego 150 g
Rozmaryn suszony Prymat
sól
tłuszcz do formy
kajzerka 1 czerstwa
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń rzymska z jajkiem

Kroki postępowania

1
Ugotować 3 jajka na twardo z dodatkiem soli, po czym zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
Kajzerkę moczyć przez kilka minut w misce. Kiedy zmięknie bardzo dokładnie ją odcisnąć.
Cebulę obrać, a następnie drobno pokroić. Zamiast zwykłej cebuli można użyć cebuli dymki ze szczypiorkiem.
Pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę dodać do zmielonego mięsa. Na końcu dołożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
2
Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Zawartość naczynia starannie wymieszać.
Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułkę tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć 1/2 doprawionej masy mięsnej.
Wierzch mięsa wyrównać łyżką, a następnie na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka lekko je docisnąć.
Krok 2 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
3
Jajka starannie przykryć pozostałą porcją mięsa. Wierzch delikatnie wyrównać.
Krok 3 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
4
Wędzony boczek pokroić w cienkie plasterki po czym ułożyć je na mięsie mielonym w taki sposób aby zachodziły na siebie.( ja tym razem dałam grubsze plastry baleronu).
Krok 4 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
5
Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok godziny.
Krok 5 - pieczeń rzymska z jajkiem foto
6
Danie można podawać ze świeżym pieczywem.
Krok 6 - pieczeń rzymska z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 19.04.2014 20:55
pychotka nie tylko do chleba
Grażyna13 20.09.2013 15:10
Bardzo lubię :)
adelajda 15.09.2013 10:54
do chlebka super !!
anemon 27.08.2013 09:41
Ale smakowita pieczeń u Ciebie.
Klausia 26.08.2013 22:46
super jedzenie, muszę zrobić :)
Janina 21.08.2013 09:53
Pyszna do obiadu i na zimno;)
lara 18.08.2013 08:42
fajny przepis
w mojej kuchni 18.08.2013 00:16
do pieczywa jest smaczna
Róża1 17.08.2013 23:01
wygląda fajnie i jest znakomita:-)
tessinka 17.08.2013 22:50
też taką robię :)
Megg 17.08.2013 22:39
pieczeń wygląda przepysznie
halina17 17.08.2013 22:33
Smaczna pieczeń.
Magula 17.08.2013 21:59
Lubie takie pieczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak