Wielkopolski tort wiśniowy

Wielkopolski tort wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    175 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier puder

    70 g
  • masło

    90 g
  • sok wiśniowy

    1/8 l
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • wiśnie bez pestek

    450 g
  • cukier

    50 g
  • wiśniówka

    6 łyżeczek
  • śmieitanka 36%

    1 l
  • cukier waniliowy

    2 op.
  • dżem porzeczkowy

    80 g
  • wiśnie

    12 szt.
  • grysik

    30 czekoladowy
  • biszkopt ciemny

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, cukru i masła zarobić kruche ciasto, włożyć je do tortownicy. Kilkakrotne nakłuć, upiec i zostawić do wystygnięcia.

Zmieszać trochę soku wiśniowego z mączką ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, zagęścić mączką ziemniaczaną, zmieszać z wiśniami.

Zagotować cukier z 4 łyżkami wody, zmieszać z wiśniówką. Skropić tym placki biszkoptowe.

Ubić śmietankę na sztywno z cukrem waniliowym, część zostawić do dekoracji.

Podkład z kruchego ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, przykryć biszkoptem, rozsmarować po wierzchu sztywną bitą śmietanę, dodać wiśnie. Położyć drugi placek biszkoptowy i lekko przycisnąć.

Górę i boki posmarować bitą śmietaną, posypać czekoladą, wycisnąć różyczki ze śmietany i przybrać wiśniami,

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

24.08.2011 21:24
prawdziwy rarytas

bernika

28.07.2010 23:13
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat