Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z sosem kurkowo-mięsnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 4 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z sosem kurkowo-mięsnym

50-60g kurek
2 łyżki masła
1 udko z kurczaka
150g śmietany gęstej 18%
1 mała cebulka
ok.200ml rosołu,niepełna szklanka (ja miałam swój domowy)
garść szczypiorku posiekanego
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania

Makaron gotujemy zgodnie z wskazówką na opakowaniu-odstawiamy
Z udka pozbywamy się skóry oraz kości i kroimy mięso w paseczki.
Kurki oczyścić i jeśli są większe to pokroić na mniejsze części.
Cebulkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło wrzucic kurki,cebulę i mięso.Wszystko posolić i popieprzyć.
Smażyć do odparowania płynu.Następnie wlać rosół i gotować jakieś 10 min.
Po tym czasie dodać śmietanę,zamieszać i jeszcze chwilke potrzymać na ogniu.
Na talerz wykładamy makaron polewamy sosem ,posypujemy szczypiorkiem i podajemy . . .

Smacznego :-)

* gdyby sos był za rzadki można go lekko zagęścić mąką z wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:19
Dobre jedzenie.
arbuzowo 19.08.2013 10:46
uwielbiamy połączenie kurek z makaronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak