Przepis i sposób przygotowania na: „Grzybki”
Kroki postępowania
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.
3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki, a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
6. W między czasie przygotowujemy krem i polewę.
8. Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
9. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie, następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.