Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Grzybki”

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka 50 d
śmietana 12% 1 szklanka
margaryna 1 kostka
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 250 g 1 kostka
 mleko (wg opisu na opakowani
Składniki na polewę czekoladow
margaryna 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
śmietana 12% 5 łyżek
żylatyna rozpuszczona w 2 łyżk 1 łyżka
kakao 1 łyżka
pozostałe składniki:
mak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: „Grzybki”

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.
3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki, a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Krok 1 - „Grzybki” foto
2
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
Krok 2 - „Grzybki” foto
3
4. Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)
Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
Krok 3 - „Grzybki” foto
4
5. Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200 stopni.
6. W między czasie przygotowujemy krem i polewę.
Krok 4 - „Grzybki” foto
5
7. Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
8. Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
9. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie, następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krok 5 - „Grzybki” foto
6
9. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie, następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krok 6 - „Grzybki” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela_K 28.09.2013 18:03
wyglądają super a smakują jeszcze lepiej
tomek18 18.08.2013 16:13
lubię takie grzybki na słodko :)
Magula 17.08.2013 22:10
Piękne, widziałąm je już kiedys u kogoś na zywo i sa bajeczne
stokrotka 17.08.2013 22:06
wygląda rewelacyjnie
Kuchenka 17.08.2013 21:07
3*P Pomysłowe Pracochłonne Przepyszne
magdziorka6 17.08.2013 19:23
świetne te grzybki
caralajna 17.08.2013 18:16
wow, jak prawdziwy :) bardzo pomysłowe, bo z nadzieniem :)
Agata3 17.08.2013 17:51
Super wyglądają jak prawdziwe! :))
marcia7 17.08.2013 15:07
piękne słodkości
gosia1988 17.08.2013 14:48
jakie super; wyglądają jak prawdziwe
SylwiaMagdaSabin 17.08.2013 14:17
super, jak prawdziwe
sanielcia 17.08.2013 14:03
Genialny efekt
treonina 17.08.2013 13:55
pamiętak jak moja ciocia takie robiła jak byłam mała - świetny przepis!
IwonaDD 17.08.2013 13:41
extra pomysł!!!!!!
wyattearp 17.08.2013 13:32
fajne !!!!!!!!!
kasienka23 17.08.2013 12:56
wygląda świetnie!
Janina 17.08.2013 12:26
Świetnie się prezentują, są smaczne;)
Katarina 17.08.2013 11:12
Nie lubię grzybków ale ten wygląda tak pysznie , że bym się na pewno skusiła na niego
malaczarna23 17.08.2013 10:55
rewelacyjne grzybki:) takie to ja lubię
sylwia_mc 17.08.2013 10:22
Rewelacyjne :)
lara 17.08.2013 09:32
dużo z nimi pracy ale są super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak