Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza wiejska na razowym cieście ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
smietana 18% 1/2 szkl.
ziemniaki ugotowane 1/2 szkl.
masło 50 g
mąka razowa 1,5 szkl. pszenna
mąka żytnia 1/2 szkl. biała
mąka tortowa 1 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sól 2/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szkl.
sos
koncentrat pomidorowy mały słoiczek
oliwa 2 łyżki
przyprawa do zup do smaku
oregano
bazylia
czosnek 2 ząbki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
woda 3-4 łyżki
ser żółty miękki
ogórki kiszone
pomidory
kukurydza
papryka czerwona
Chili marynowane
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wiejska na razowym cieście ziemniaczanym

Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu od razu przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i solą - połączyć ze śmietaną oraz stopionym masłem.
Mąki wymieszać z sodą, wsypać do miski, zrobić dołek i wlać płynne składniki.
Wyrobić ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść i uformować placek - ułożyć na natłuszczonej blasze i podpiec przez 10 minut.
W tym czasie przygotować sos - wymieszać koncentrat z pozostałymi składnikami i posmarować podpieczone ciasto.
Obłożyć przygotowanymi składnikami i włożyć do gorącego piekarnika - pod koniec pieczenia dodać żółty ser i ponownie podpiec, aż ser się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata
Agata 17.09.2013 13:00
ciekawy sposób przygotowania ciast i farszu
Czarnula87 16.08.2013 17:11
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak