Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt na tortownicę

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier puder 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka tortowa 1 szkl
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt na tortownicę

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier puder, potem żółtka oraz olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C.

To proporcje na biszkopt, który będziemy dzielić na 2 blaty.
Wszystkie czynności można wykonywać mikserem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.08.2013 00:00
dzięki za odpowiedzi
oluś 17.08.2013 10:13
Dodatek oliwy sprawia, że biszkopt nie jest taki suchy.
oluś 17.08.2013 10:12
jeśli przepis Ci się nie podoba, po prostu do zignoruj. Nie każdemu wychodzi taki tradycyjny biszkopt bez proszku, dlatego ten przepis w całości wykonuje się mikserem, a biszkopt nie opadnie. Tortownica o śr. 28cm.
SmacznaPyza 16.08.2013 18:01
taaaa, mam kilka tortownic - od 16 do 32 cm średnicy ..... szkoda, że mówiąc o przepisie na tortownicę nie podajesz jakiej ma być wielkości. Poza tym prawdziwy biszkopt to jajka, cukier i mąka - bez proszku i oczywiście bez tłuszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak