Kasza gryczana wypiekana z suszonymi grzybami

Kasza gryczana wypiekana z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    500 g
  • podgrzybki

    500 g
  • cebula biała

    2 szt
  • śmietana gęsta

    0,5 szkl
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    2 łyzki
  • sól, peprz

  • boczek wędzony

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Grzyby namoczyć na 2-3 godziny, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły (potrzeba około 2 szklanek wody).
2. Do 1,5 szklanki wywaru z grzybów wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i gęsta.
3. Boczek pokroić w grubą kostkę, zesmażyć razem z cebulą.
4. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pokrojone w paski grzyby, boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i cebulą, jajka, sól i pieprz, wymieszać.
5. Dobrze wyrobioną masę wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem.
6. Zapiekać w temp. 130°C przez 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

04.05.2012 13:24
chętnie wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat