Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana wypiekana z suszonymi grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 500 g
podgrzybki 500 g
cebula biała 2 szt
śmietana gęsta 0,5 szkl
żółtko jajek 1 szt
masło 2 łyzki
sól, peprz
boczek wędzony 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana wypiekana z suszonymi grzybami

1. Grzyby namoczyć na 2-3 godziny, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły (potrzeba około 2 szklanek wody).
2. Do 1,5 szklanki wywaru z grzybów wsypać kaszę, gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i gęsta.
3. Boczek pokroić w grubą kostkę, zesmażyć razem z cebulą.
4. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pokrojone w paski grzyby, boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i cebulą, jajka, sól i pieprz, wymieszać.
5. Dobrze wyrobioną masę wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem.
6. Zapiekać w temp. 130°C przez 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 04.05.2012 13:24
chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak