Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane bakłażany

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
ryż biały 100 g
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
żółta papryka 1 szt
pomidor 1 szt
bulion warzywny 1 szklanka
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
cukier do smaku
bulion warzywny 250 ml
natka pietruszki 3 łyżki
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bakłażany

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i
cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut,opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę.
Cebulę,czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić
pokroić na małe kawałki
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki ,odrzucając
pestki.I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko
poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż,natkę pietruszki,przyprawić do
smaku.Połówki bakłażana posmarować
od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym
naczyniu,podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.01.2014 17:17
bardzo lubię faszerowane warzywa
Izka192 13.12.2013 08:18
super, lubię takie dania. najczęściej robię faszerowana cukinie w sezonie letnim.
KasiaK90 15.08.2013 10:59
super obiadek:) zjadłoby się :)
Janina 15.08.2013 10:54
Smaczne jedzonko;)
Renata 15.08.2013 09:59
smaczne to
Agnieszka-87-25 15.08.2013 09:17
ładnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak